Δημόσιος Απολογισμός

Αγαπητοί Συμπολίτες,

2011 – 2014: Σχεδιάσαμε… Διεκδικήσαμε… Υλοποιήσαμε Έργα προϋπολογισμού 162 εκ. ευρώ

Η τριετία λειτουργίας του νέου μεγάλου Δήμου Αγρινίου, συνέπεσε με τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Οι μνημονιακές πολιτικές έθεσαν σε δοκιμασία το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού λαού, ιδιαίτερα όμως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέστη έναν άνευ προηγουμένου οικονομικό στραγγαλισμό, αφού τα έσοδά της από τους θεσμοθετημένους πόρους μειώθηκαν κατά 60%.

Σ’ αυτές τις δυσμενείς και πρωτόγνωρες συνθήκες, αγωνιστήκαμε με αρχές και αξίες, εργαστήκαμε με συνέπεια, κινηθήκαμε με μέθοδο και αποτελεσματικότητα και πετύχαμε να υλοποιήσουμε το σύνολο των βασικών στόχων του προγράμματός μας. Με την εφαρμογή ενός τοπικού σχεδίου δράσης, η φιλοσοφία του οποίου βασιζόταν στη στενή συνεργασία των τοπικών αρχών και φορέων και στην αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, δημιουργήσαμε ένα Δήμο:

  • νοικοκυρεμένο, οικονομικά υγιή και βιώσιμο,
  • πρωτοπόρο στην ανάπτυξη και λειτουργία δομών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης,
  • πρωταθλητή στην ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ και την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Ο,ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Τίποτα δεν χαρίζεται. Ό,τι πετύχαμε, κατακτήθηκε με ενότητα, συναίνεση, σκληρή δουλειά, αυστηρό προγραμματισμό, προσεκτική επιλογή τακτικών και στρατηγικών στόχων και πεισματική εμμονή στην ολοκλήρωσή τους.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη, ικανή να στηρίξει μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

ΕΙΝΑΙ ΕΧΕΓΓΥΑ μιας δυναμικής προοπτικής, για το Δήμο και την περιοχή.

Μπορείτε να δείτε τον δημόσιο απολογισμό του Δήμου Αγρινίου για την περίοδο 2011-2014 εδώ.

2007 – 2010: Δήμος Ανθρώπινος, Ισχυρός και Οικονομικά Νοικοκυρεμένος

Συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση περί συνεχούς πληροφόρησης των δημοτών για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, καταθέτουμε και σήμερα ενώπιόν σας το δημόσιο απολογισμό μας – όπως άλλωστε είχαμε πράξει και με τη συμπλήρωση 2 χρόνων δημαρχιακής θητείας – για να κρίνετε και να συγκρίνετε.

Κληθήκαμε να υπηρετήσουμε το Δήμο και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά του σε μια ζοφερή περίοδο για την Αυτοδιοίκηση. Η τετραετία 2007 – 2010 βρήκε την Αυτοδιοίκηση στη χειρότερη θέση των τελευταίων 20 ετών, αφού, παρά το ότι μεταφέρθηκαν και άλλες αρμοδιότητες, περιορίστηκε η χρηματοδότησή της, τα οικονομικά της παρέμειναν υπό τον ασφυκτικό και αποκλειστικό έλεγχο της κεντρικής Διοίκησης, μειώθηκαν οι επενδυτικές δαπάνες, ενώ το περιβόητο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 παρέμεινε κενό γράμμα, αφού καμία δράση που να αφορά στους Δήμους, δεν ενεργοποιήθηκε.

Όμως, παρά τη δυσμενή αυτή κατάσταση, εργαστήκαμε χωρίς κραυγές ή ψιθύρους, με μέθοδο και αποτελεσματικότητα, με μοναδική σκέψη και αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών του. Νιώθουμε περήφανοι, γιατί κάτω απ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας και να υλοποιήσουμε το σύνολο σχεδόν του προγράμματός μας.

Η διαφάνεια στη δράση μας και η προσπάθεια για μέγιστες δυνατές συναινέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα όργανα του Δήμου και την μας τοπική κοινωνία, συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων του τόπου μας με ομόφωνες αποφάσεις.

Η αξιοποίηση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου, χωρίς εργασιακές ομηρίες, σε συνδυασμό με τη δημιουργία της αναγκαίας σύγχρονης ψηφιακής υποδομής, υποβοήθησε το έργο των Υπηρεσιών και διευκόλυνε σημαντικά την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Μπορείτε να δείτε τον δημόσιο απολογισμό του Δήμου Αγρινίου για την περίοδο 2007-2010 εδώ.